Basisrecept schuimpjes

DSCN0894_edited

Vandaag het basisrecept voor schuimpjes. Het ziet er zo simpel uit maar het komt heel precies. Er zijn verschillende recepten over hoe je het nu precies moet maken. Heb er verschillende uitgeprobeerd, maar op deze manier werkt het voor mij het beste met de minste kans om het te laten mislukken!

Benodigdheden:

  • 3 eiwitten
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 1 limoen

Je begint met het vetvrij maken van je handen en materialen. Wanneer dit niet gebeurt is de kans dat je eiwit niet stijf wordt erg groot. Dit doe je door in de kom, op de garde en de andere materialen een klein beetje limoensap te doen. Vervolgens dit met keukenpapier over het gehele oppervlakte halen en droog maken. Op deze manier zorg je dat het materiaal vetvrij wordt.

Je begint met het splitsen van de eieren. Dit doe je door het eigeel van de ene helft van je eierschaal naar de andere helft over te gieten. Hierdoor laat je het eiwit in het bakje glijden. Controleer goed of het echt alleen eiwit is. Wanneer er maar een beetje eigeel bij zit gaat het niet lukken om het stijf te krijgen. Twijfel je of zit er eigeel in? Gooi dan het eiwit weg. Wanneer je het ei goed gesplitst hebt giet je dit in de kom voordat je het volgende ei gaat splitsen. Het zou zonde zijn als de eerste twee wel lukken en het bij de derde niet lukt waardoor je al je eieren weg kunt gooien.

Wanneer alle eieren in de kom zitten kun je afwegen hoeveel gram eitwit je nu hebt. Het dubbele van je eiwitten moet je namelijk in suiker gebruiken. Ik had 90 gram eitwit, dus gebruik ik 180 gram suiker. Je begint met het mixen op een gemiddelde stand. Wanneer het wit kleurt en begint te schuimen kun je hem harder zetten. Wanneer er pieken beginnen te ontstaan kun je eetlepel voor eetlepel de suiker langzaam toevoegen. Wanneer je alle suiker hebt toegevoegd mix je allen nog even goed door. Je eiwit is goed wanneer je pieken kunt maken en de kom op de kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Op de foto kun je zien hoe het eruit zou moeten zien:

DSCN0885

Je ziet hier op de foto dat er een hoge piek in staat, deze blijft ook rechtop staan.

Op een bakplaat bekleed met bakpapier kun je het eiwit opspuiten. Dit kan met een spuitzak, met of zonder spuitmondje, of gewoon met een lepel. Je kunt het maken in elke vorm die je wilt.

De schuimpjes moeten op 100 graden ongeveer 2 uur in de oven. Na 2 uur kun je een schuimpje eruit halen om te kijken of de binnenkant ook helemaal droog is. Ik vind zelf dat bij schuimpjes de binnenkant helemaal droog moet zijn. Maar als je het lekker vind dat de binnenkant nog plakkerig is kun je de schuimpjes eerder uit de oven halen.

DSCN0903

Nog een kleine toevoeging.

  • In sommige recepten wordt er poedersuiker gebruikt. Wanneer ik dit gebruik wordt mijn eiwit wel redelijk stijf maar lang zo stijf niet om het mooi stevig op te spuiten, vandaar dat ik de voorkeur geef voor fijne kristalsuiker. Ik heb het niet geprobeerd met basterdsuiker maar ik verwacht dat dit beter werkt dan poedersuiker vanwege de structuur.
  • Er wordt gezegd dat de suiker helemaal opgelost moet zijn. Dit kun je testen door wat eiwit tussen je vingers te nemen en te wrijven om te voelen of je suikerkorrels voelt. Ikzelf vind dit niet zo belangrijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat je te lang blijft kloppen. In de oven wordt de suiker ook waarom waardoor je na het bakken deze korrels ook niet meer proeft.
  • Veel mensen zeggen dat je nooit tijdens het bakken de oven open mag doen. Tijdens het bakken van deze schuimpjes heb ik hem wel gewoon open gehad. Moet je hem natuurlijk niet lang open laten staan, maar je kunt rustig even een schuimpje pakken om te kijken hoe ver het is.

Een gedachte over “Basisrecept schuimpjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s