Varkens in de modderpoel

DSCN0937

4 oktober is het dierendag, dus vandaar nu deze cupcakes met varkentjes! Afgekeken van de bekende kitkattaart waar er in het midden van de taart varkentjes zwemmen in de modderpoel. Ik heb er een cupcake variant van gemaakt, zonder de kitkat. En met dit recept laat ik zien hoe je deze cakejes erg makkelijk maakt!

Benodigdheden:

De cupcakes:

 • 150 gram ongezouten boter
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 150 gram bloem
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel melk
 • 1 eetlepel cacao
 • 80 gram melkchocolade
 • 1 theelepel bakpoeder

De oven verwarm je op 160 graden. Vervolgen begin je met de chocola in kleine stukjes te hakken. Je kunt er ook voor kiezen om chocolade chips of druppels te kopen. Wanneer je de chocola in stukjes hebt gehakt begin je met het maken van het beslag. Mix de boter met de suiker door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao door elkaar en voeg dit toe aan het beslag. Mix dit alles tot een glad beslag. Voeg vervolgens de chocola en de melk toe en vermeng dit nogmaals goed. Schep in elk vormpje ongeveer 1 volle eetlepel beslag. Maak een theelepel warm onder de kraan. Hier strijk je het beslag mee glad. Bak de cupcakes gaar in ongeveer 15 minuten.

Voor de varkens:

 • 150 gram roze fondant
 • poedersuiker

Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je alvast beginnen met het maken van de varkens. Voor het grote varkentje pak je wat roze fondant en maak je de losse onderdelen zoals op de foto:

DSCN0918Vervolgens plak je alle onderdelen aan elkaar. Wanneer het niet goed blijft plakken kun je een beetje water gebruiken. De ogen en de neusgaten worden gemaakt met de achterkant van een saté prikker. De staart rol je op tot een echte krulstaart en plak je op de achterkant van het lijf van het varken. Zorg dat je het hoofd van de varken wat in de lucht laat steken anders valt deze straks weg in de ‘modder’ op de cupcake. De andere varkentjes zijn ook gemaakt op basis van deze vormpjes alleen dan op een andere manier op de cupcake geplaatst. Wanneer je merkt dat het fondant te plakkerig is kun je het werkblad of je handen bestuiven met poedersuiker. Dit zorgt ervoor dat het niet langer blijft plakken. Het bordje modderpoel is gemaakt door het fondant uit te rollen, hier een rechthoek uit te snijden en vervolgens met een lettersetje de tekst erop te drukken.

Voor de ‘modder’ (botercrème)

 • 100 gram ongezouten boter (kamertempratuur)
 • 200 gram poedersuiker
 • 100 gram pure chocolade
 • 2 eetlepels cacao

Mix de boter in een kom net zolang tot deze witter wordt. Je zorgt er zo voor dat deze goed luchtig is. Wanneer de boter wit verkleurd is voeg je de poedersuiker en de cacao beetje bij beetje toe en vermeng je alles goed met elkaar. Smelt de chocolade in een bakje boven een pan met warm water of met de föhn. Wanneer de chocolade gesmolten is voeg je dit toe bij je botercrème. Wil je dat de crème meer naar chocola smaakt? Dan kun je er voor kiezen om meer cacao of gesmolten chocola toe te voegen.

Met een lepel verdeel je crème over de cupcake. Dit hoeft niet heel netjes, maakt het rommelig zodat het juist meer op modder lijkt. Plant een varkentje in het midden en bedek deze ook met een beetje modder.
En klaar zijn je varkentjes!

DSCN0934

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s