Pepernoten

DSCN1120.JPG

Sinterklaas is in het land dus wordt het ook tijd om zelf pepernoten te maken. Erg leuk om met kinderen te maken, of gewoon zelf zodat je er zelf van kan genieten. Officieel gezien zijn dit meer kruidnoten in plaats van pepernoten. Ze smaken ook iets anders dan de pepernoten die je in de winkel kunt kopen, maar dat is meestal zo met dingen die je zelf bakt! Maar ze zijn net zo lekker of misschien wel lekkerder dan de pepernoten uit de winkel.

Benodigdheden:

  • 90 gram bloem
  • 65 gram koude ongezouten boter
  • 55 gram donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel melk
  • 5 gram speculaaskruiden
  • klein beetje zout

 

Je begint met het opwarmen van de oven. je verwarmd de oven voor 170 graden. Je legt een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.

 

Je pakt een kom om alle ingrediënten in te doen. De boter snijd je in kleine blokjes van ongeveer de grote van een dobbelsteen. Dit maakt het makkelijker om te kneden. Wanneer alles erin zit ga je het deeg kneden. Kneed dit lang genoeg zodat alle ingrediënten goed opgenomen worden in het deeg. Als het warm is in de keuken is het handig om daarna het deeg even in de vriezer of de koelkast te leggen zodat het straks met het maken van de balletjes minder plakt.

DSCN1107

De balletjes maak je ten grote van een knikker. Het blijft ongeveer dezelfde grote in de oven dus je kunt ze redelijk vlak naast elkaar leggen. Wil je grotere pepernoten maken? Weet dan dat de baktijd langer wordt. Wanneer je kleinere pepernoten maakt wordt de baktijd korter. Heb je alle pepernoten op de plaat gelegd dan kunnen ze de oven in. Je bakt ze in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Aan de buitenkant zullen ze er al snel gaar uitzien maar dan is de binnenkant nog helemaal zacht. Je kunt controleren of ze gaar zijn door op de pepernoot te drukken. Wanneer de pepernoot redelijk in vorm blijft zijn ze gaar.

 

Laat de pepernoten altijd even afkoelen want door het afkoelen wordt het koekje ook wat harder. Als ze afgekoeld zijn kun je ze in koektrommel bewaren.

DSCN1117.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s