Speculaasappeltaart

DSCN1193.JPG

Een andere lekkere sinterklaastaart is de speculaasappeltaart. Ziet er vanaf de buitenkant bijna hetzelfde uit als gewone appeltaart maar smaakt toch echt heel anders. Speculaas past natuurlijk ook goed bij de sinterklaastijd en daarom is deze taart ook lekker om op te eten met de familie op pakjesavond!

Benodigdheden:

  • 2 eieren
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 4 el koek en speculaaskruiden
  • 1/2 eetlepel zout
  • 250 gram ongezouten boter
  • 150 gram amandelspijs
  • 7 appels
  • twee theelepels kaneel
DSCN1154.JPG

Je begint met het klaarmaken van de springvorm. Ik gebruik voor dit recept een springvorm van maat 24. Je spuit de springvorm in met de bakspray. vervolgens plaats je op de onderkant een stuk bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je met het aansnijden de bakvorm niet te erg beschadigd en je makkelijk de taart los krijgt van de vorm. Je zet de vorm weer in elkaar en knipt het teveel aan bakpapier eraf.

 

Je kunt beginnen met het maken van het deeg. splits 1 ei, voor het deeg gebruik je alleen het eiwit. Doe het eiwit, bakmeel, zout, boter, 200 gram suiker en de koek en speculaaskruiden in een kom. zorg dat je de boter in kleine blokjes maakt ten grote van een dobbelsteen. Dit maakt het makkelijker om door het deeg te kneden. Het kneden doe ik met de handen. Kijk ook goed of alle boter daadwerkelijk opgenomen is in het deeg, anders zie je straks met het uitrollen stukjes boter zitten. Wanneer je het deeg klaar hebt wikkel je dit in folie en leg je het even in de koelkast te rusten.

 

Je zet de oven op 160 graden en plaatst het rooster net iets onder het midden. De oven kan nu alvast opwarmen en in de tussentijd kun je beginnen met het schillen van de appels. Bij de appels doe je de overgebleven suiker en het kaneel. De stukjes doe je vervolgens in een vergiet. Er komt namelijk veel vocht uit de appels en je hebt niet zoveel vocht nodig in je taart. Wanneer je de appels gesneden hebt pak je het deeg er weer bij.

appeltjkes

Je rolt het deeg uit tot een platte pannenkoek. Je snijdt een rondje uit die groter is dan de bakvorm. Ik houdt ongeveer 3 centimeter groter aan. Het rondje snij je in 4 vlakken. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijk in de springvorm kan leggen. wanneer je alle 4 de vlakken erin gelegd hebt kun je het aandrukken en de rand eventueel verhogen. Het deeg wat je overhoudt gebruik je straks voor de bovenkant van de taart.

 

Je pakt de amandelspijs en prakt dit samen met 1 ei fijn. Dit verdeel je over de bodem van je taart. Ik vond het een plakkerig werkje en het komt ook niet heel erg precies hoe je het verdeelt als het maar redelijk gelijkwaardig is. Vervolgens doe je de appelstukje in ook in de vorm en kun je beginnen met de afwerking. Het overige deeg rol je uit tot een plak en snij je in dunnen stroken. Deze stroken leg je over de appels heen. Zorg ervoor dat er wel open ruimtes blijven. Dit zorgt ervoor dat het vocht van de appels weg kan tijdens het bakken, maar ook is het lekkerder dan wanneer je alleen maar deeg proeft. Als laatste bestrijk je de taart met het overgebleven ei en kan het voor 1 uur in de oven.

DSCN1175_edited.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s