Caramel

DSCN1291.JPG

Caramel vindt ik echt heerlijk! Bij een taart, op ijs of in de chocolademelk. Officieel schrijf je in het Nederlands caramel met een k, namelijk karamel. Ik vind dat niet mooi dus vandaar dat ik de Engelse versie aanhoudt namelijk caramel met een c! Vandaag laat ik je zien hoe je zelf caramel kunt maken, maar ook hoe je dit makkelijk om kunt toveren tot salted caramel.

Benodigdheden:

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram boter
  • 125 ml slagroom

 

Je begint allereerst met alles klaarzetten. Je moet met het maken van caramel snel handelen dus belangrijk is dat je alles binnen handbereik hebt.

DSCN1272.JPG

 

Je giet de suiker in een steelpannetje die je op het vuur zet. Het is altijd even zoeken met de temperatuur. Hoe hoger je de temperatuur hebt staan hoe sneller je moet handelen. Heb je de temperatuur te laag staan gaat de suiker kristalliseren en kun je de caramel weggooien. Ik zet mijn vuur voluit. De kunst is om niet te snel te gaan roeren. Je moet zo lang mogelijk wachten, dit is ook het lastigste van het hele caramel maken. Zodra ongeveer 2/3 van de suiker gesmolten is begin ik te roeren. Er wordt ook gezegd dat je pas mag roeren als alle suiker gesmolten is, maar ik ben zelf altijd bang dat het dan aanbrand dus begin ik eerder met roeren.

Wanneer alle suiker gesmolten is voeg je de boter toe. Dit kan erg gaan spetteren omdat de boter veel koeler is dan de suiker. Het lijkt erop alsof de boter niet mengt met de suiker, maar als je lang genoeg blijft roeren gebeurt dit wel. Wanneer je de boter toevoegt kun je er ook voor kiezen om het vuur iets lager te zetten. Wanneer alle boter is opgelost voeg je de slagroom toe. Dit spettert ook weer! Roer tot de slagroom opgelost is en laat het dan nog ongeveer 1 minuut doorkoken. Giet het vervolgens is een schaaltje om het af te laten koelen.

Mocht het nou toch gebeuren dat je nog klonten suiker erin hebt zitten? Haal het dan even door een vergiet en je probleem is opgelost. Wanneer je caramel mislukt is, gooi dit dan niet door de gootsteen. Het wordt namelijk hard wanneer het afkoelt en anders heb je straks alles dicht zitten.

Wil je dat je caramel dikker wordt? Voeg er dan 10 gram extra boter aan toe, daar wordt het een hele dikke pasta van.

Voor de salted caramel voeg je er als laatste 1 theelepel zout aan toe. Je kunt er ook voor kiezen om gezouten boter toe te voegen. Vindt je het lekkerder met meer zout? Dat kan natuurlijk ook!

Caramel is heerlijk om in allerlei recepten te gebruiken. Meng het door de botercrème, door je cakebeslag of giet het over ijs. Of je steekt gewoon je vinger in de kom en geniet ervan!

 

DSCN1291.JPG

3 gedachtes over “Caramel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s