Glutenvrije marmercake

IMG_4262.JPG

Niet voor iedereen is het altijd weg gelegd om te lekker een gebakje of een plakje cake te eten. Zo heb ik ook een collega die een glutenallergie heeft. Terwijl je door goed op te letten en een kleine aanpassing te doen ook een lekkere glutenvrije cake op tafel kan zetten. Vandaag laat ik zien hoe je dit maakt en waar je extra op moet letten. Heb je geen glutenallergie? Dan kun je hem natuurlijk ook maken met gewoon meel.

Benodigdheden:

  • 250 gram glutenvrij meel
  • 200 gram ongezouten boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 50 ml melk
  • 1 eetlepel cacao
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 maal de bereiding van mijn recept voor caramel

Je begint met het controleren van je ingrediënten. De cacao moet van 100% cacao zijn. De slagroom voor de caramel moet gecontroleerd worden op een glutenallergie, net als de boter en de melk. Bakpoeder gebruik je van Dr. Oetker. Het glutenvrije meel heb ik van het huismerk van de AH.

 

Wanneer je zeker weet dat nergens gluten in zit kun je aan de slag. Je legt alle materialen die je nodig hebt klaar. Van beslagkom, tot bakblik tot een mesje. Je gaat dit eerst goed met de hand wassen met warm water en afwasmiddel. Vervolgens droog je dit ook af met een nieuwe theedoek. Zorg dat alles goed schoon is voordat je begint, je wilt namelijk geen risico’s lopen dat er ergens nog een broodkruimel slingert.

 

Je warmt de oven voor op 150 graden en plaatst een rooster in het midden. Je pakt een cakeblik. Dit spray of vet je in met boter. Vervolgens bestuif je dit met het glutenvrije meel. Je zet het bakblik aan de kant zodat je aan de slag kan met de andere ingrediënten.

DSCN1297.JPG

 

In een beslagkom klop je als eerste de boter luchtig, vervolgens voeg je hier de suiker aan toe. Na de suiker mix je 1 voor 1 de eieren erdoor. Als laatste voeg je het meel en de bakpoeder toe. Mix dit dan nog 1 minuut op de hoge stand tot een glad beslag. Dit beslag verdeel je door de helft in 2 kommen. In de ene kom doe je de caramel die je krijgt van 1 recept. Dit meng je met een spatel door het beslag. Naar smaak kun je ook minder of meer doen. Ik raad niet aan om minder te doen aangezien glutenvrij cakebeslag minder lekker smaakt. Bij de andere helft doe je 1 eetlepel cacao en 25 ml melk. Dit mix je door tot het weer een glad beslag is. Bij het caramel beslag hoeft geen melk omdat de caramel al genoeg vocht toevoegt.

 

Wanneer het beslag klaar is giet je het caramelbeslag in het cakeblik en strijk je dit glad.  Daarom schep je het cacaobeslag en strijk je dit ook glad. Vervolgens pak je een vork. Deze steek je recht naar beneden en trek je met een draaiende beweging weer omhoog. Op deze manier vermengt het caramelbeslag met het cacao beslag en krijg je het marmer effect. Je ziet dat het lichte beslag zich mengt met het donkere beslag. Strijk als laatste de bovenkant van de cake nog een keer glad en hij kan de oven in! Dat duurt ongeveer 60 minuten.

DSCN1303.JPG

 

Is de cake klaar dan laat je deze 5 minuten afkoelen en haal je hem uit de cakevorm. Vervolgens laat je hem helemaal afkoelen. Wanneer de cake helemaal afgekoeld is strijk je de bovenkant af met caramel. Je gebruikt daarvoor het recept voor caramel alleen dan 10 gram meer boter zodat de caramel dikker wordt. Let op, je moet wel afgekoelde caramel gebruiken.

 

Je cake is klaar om op te eten en helemaal glutenvrij. Wil je de cake ook maken met normaal cakemeel? Dat kan, de verhoudingen blijven dan hetzelfde.

IMG_4273

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s