Stroopwafeltaart

DSCN1261.JPG

Ik had laatst een bestelling voor de stroopwafeltaart. Aan de slag gegaan met ideeën en er deze taart van gemaakt. Ik heb hem zelf helaas niet geproefd maar de verjaardagvisite vond hem lekker. Wel kleine stukjes snijden want de taart is heel machtig! Vandaag laat ik je het recept zien van de taart en geef ik wat tips om hem minder machtig te maken. Het zijn veel verschillende stappen dus het wordt wel even goed lezen.

Benodigdheden:

Taart:

 • 126 gram bloem
 • 40 gram maïzena
 • 6 eieren maat m
 • 2 zakjes vanille suiker
 • 1 theelepel vanillearoma
 • 215 gram stroopwafelstukjes

Boter crème:

 • 100 gram boter (kamertemperatuur)
 • 240 ml melk
 • 45 gram bloem
 • 250 gram poedersuiker
 • 1 maal het recept voor caramel

Decoratie:

 • 12 stroopwafels
 • 1 maal het recept voor caramal
 • lint

 

Stap 1: voorbereiden:

Allereerst begin je met het opmeten van de taartvorm. Dit doe je door de springvorm rondom op te meten. Het aantal cm deel je door 12. op die manier weet je hoe breed je stroopwafels moeten zijn voor aan de buitenkant. Je snijdt de stroopwafels op maat en snijdt de onderkant plat. Vervolgens leg je deze in een afgesloten doos aan de kant. Je weegt ongeveer 215 gram stroopwafel af en snijdt dit in kleine stukjes. Deze stukjes doe je in een schaaltje en zet je aan de kant.  Je maakt je bakvorm klaar door in te sprayen met bakspray en te bekleden met bakpapier. De oven verwarm je voor op 160 graden.

Naamloos

Stap 2: Het beslag maken:

Je zorgt dat je al je ingrediënten klaar hebt staan. De eieren moeten op kamertemperatuur zijn, is dat niet zo? Leg ze dan even in een schaal met lauwwarm water. Zorgt dat je ook in een schaaltje de bloem en maïzena door elkaar gemixt hebt. Je doet alle eieren in je komt. Dit mix je tot het begint te schuimen. Wanneer het schuimt voeg je beetje bij beetje de suiker, vanillesuiker en het vanillearoma toe. Je blijft 10 minuten op de hoogste stand mixen. Daarna mix je nog 1 minuut op een wat lagere stand. Wanneer je na 5 minuten al denkt dat er niets veranderd blijft dan nog wel doormixen tot je 10 minuten gehad hebt. Zijn de 10 minuten voorbij dan pak je een spatel. Hiermee spatel je voorzichtig de bloem, maïzena en stroopwafels door het beslag. Doe dit heel voorzichtig zodat het zo luchtig mogelijk blijft. Wanneer je alles goed gemengd is giet je het in de bakvorm en strijk je de bovenkant glad. Dit gaat voor ongeveer 40 minuten in de oven. Houdt het goed in de gaten, maar open de oven pas wanneer de baktijd bijna over is om te controleren of hij echt gaar is.

 

Stap 3: De botercrème maken.

Je doet de melk en de bloem in een steelpannetje. Dit breng je al roerend aan de kook zodat er een dik papje ontstaat. Dit papje laat je in een bord afkoelen. Je doet de boter in een kom en mix dit luchtig. Wanneer het wit geworden is voeg je 50 gram van het papje wat je zojuist gemaakt hebt toe. Mix dit goed door en voeg vervolgens de poedersuiker toe. Als laatste voeg je de caramel toe. Laat dit vervolgens even rusten in de koelkast.

DSCN1246
Stap 4: De taart opbouwen.

Wanneer de taart goed afgekoeld is kun je hem op gaan bouwen. Snijdt de taart in 3 delen. Ik gebruik hier een speciale taartsnijder voor. Wanneer je dit niet hebt kan het ook gewoon met een broodmes. Zorg dat wanneer je de delen verplaatst dat je dit erg voorzichtig doet zodat ze niet breken. Het middelste stuk mag je niet los verplaatsen omdat die het meest kwetsbaar is. Je tilt de bovenste twee stukken eraf. Bedekt het onderste stuk met de botercreme en eventueel nog wat stukjes stroopwafel. Je zet beide stukken erboven op en haalt vervolgens het bovenste stuk eraf. Op de tweede laag herhaal je hetzelfde als de onderste laag en je plaatst de bovenste laag er weer op. Nu smeer je de gehele taart af met botercreme. Wanneer je het afgesmeerd hebt plaatst je de stukken stroopwafel rondom de taart en doe je het lint er met een mooie strik om. De taart kun je nu voor 20 tot 30 minuten in de vriezer doen. Haal hem er vervolgens uit om de bovenkant in te smeren met caramel. Dit mengt dan nog een klein beetje met de botercreme waardoor je een marmer effect krijgt.

 

Hoe wordt hij minder machtig?

 • Geen stroopwafels in het beslag
 • Geen stroopwafels aan de buitenkant
 • Dunne laag botercrème
 • Weglaten van de laatste laag caramel
 • Kleine stukjes snijden

Je hoeft niet alle aanpassingen te doen, maar hier kun je voor kiezen. De makkelijkste aanpassing is kleine stukjes snijden, zo kun je er ook veel vaker van genieten!

DSCN1265.JPG

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s