Gingerbread

IMG_4378

Als ik denk aan bakken voor kerstmis moet ik gelijk denken aan de gingerbread poppetjes. In het Nederlands is het lang niet z’n bekend koekje. Het wordt hier ook wel peperkoek genoemd. Maar het gingerbread poppetje hoort wel echt bij kerst dus vandaar dat ik laat zien hoe je hem kunt maken. De vormpjes kun je rond kerst in verschillende winkels wel vinden of zijn via internet te bestellen.

Benodigdheden:

 • 350 gram bloem
 • 135 gram boter
 • 140 gram stroop
 • 80 gram donker bruine basterdsuiker
 • 3 1/2 theelepels gemberpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel nootmuskaat

voor de icing:

 • 30 ml water
 • 5 gram eiwitpoeder
 • 200 gram poedersuiker
 • Wat leuke versiering

We beginnen allereerst met het maken van het deeg. Hiervoor doe je alle ingrediënten in een schaal. Ik heb het eerst even met de mixer door elkaar gemixt omdat het anders wel heel plakkerig wordt met de stroop aan je vingers. Toen het meeste vermengd was ben ik het met mijn handen gaan kneden. Kneed het net zolang totdat alles goed vermengd is. Wanneer je dat gedaan hebt verdeel je het in 2 stukken. Deze stukken sla je plat als een pannenkoek en wikkel je in vershoudfolie zodat het voor ongeveer 1,5 uur in de koelkast kan.

Verwarm de oven voor op 170 / 180 graden en haal het deeg uit de koelkast. Het deeg kun je plat gaan rollen met een deegrollen. Zorg dat je op het aanrecht bloem doet, maar ook op het deeg zodat het niet blijft plakken. Maar er een dunnen plak van en steek de vormpjes uit.

DSCF0123.JPG

Leg de vormpjes op de bakplaat. Houdt er iets ruimte tussen. Wanneer de bakplaat vol is kunnen ze voor ongeveer 10 minuten in de oven. Houdt het wel even goed in de gaten want per oven moet de temperatuur weer anders. Het heeft ook te maken met hoe dik je het deeg hebt. Wanneer de oven te laag staat kan je deeg uit gaan lopen, staat hij te hoog dan kan het verbranden. Ik had onze heteluchtoven op 175 graden staan en bakte ze in precies 10 minuten.

DSCF0125.JPG

Wanneer de koekjes klaar zijn laat je ze even goed afkoelen op het rooster. In de tussentijd kun je de icing gaan maken. Mocht je nou geen eitwitpoeder hebben dan kun je glazuur maken van poedersuiker en water en dat gebruiken voor het versieren. Doe het eiwitpoeder en de poedersuiker in een kom. Meng dit even kort door elkaar. Voeg dan al roerend het water toe. Je kunt daarna altijd nog extra water toevoegen of extra poedersuiker. Het is een goede dikte wanneer je een lepel met icing terug laat vallen in de schaal en binnen 20 seconden de icing weer glad wordt. Dit noemen ze ook wel 20-seconden icing. Dat is het makkelijkste om alles mee te kunnen decoreren.

Ik doe de icing in een spuitzak waar ik een puntje afknip. Dit kan ook in een diepvrieszakje of je maakt een spuitzak van bakpapier. Spuit naar eigen ingeving de icing op het poppetje en versier hem eventueel met leuke suikerdecoratie. Even laten opdrogen en smullen maar!

DSCF0126.JPG

Nog een leuke tip, wanneer je voor het bakken een gaatje maakt in het poppetje en er later een lintje door doet kun je hem ook leuk in de kerstboom ophangen!

 

Een gedachte over “Gingerbread

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s