Zomerfruit plaatkoek

DSCN1613.JPG

Vandaag schijnt de zon buiten heerlijk dat ik al helemaal zin krijg in de zomer. Van de week heb ik bevroren zomerfruit gekocht om daar wat lekkers mee te maken. Vandaag dus een mooie dag om alvast de zomer in huis te halen en daar wat mee te bakken. Ik maak vandaag een plaatkoek. Een koek gevuld met fruit, met daarop een lekkere crumble.

Benodigdheden:

Voor het deeg:

 • 225 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 gram boter
 • 120 gram witte basterdsuiker
 • 2 theelepels vanille extract

Voor de crumble:

 • 150 gram boter
 • 200 gram bloem
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 1 theelepel vanille extract

Voor de vulling:

 • 3 eetlepels aardbeien jam
 • 40 gram maïzena
 • 500 gram zomerfruit (diepvries of vers)

 

Je Laat allereerst het fruit ontdooien. Dit doe je in een vergiet zodat het vocht weg kan lopen. Zodra je het ontdooit hebt kun je gaan beginnen met bakken. Verwarm de oven voor op 170 graden en plaats een rooster in het midden. Ik gebruik een vierkante bakvorm van 23 bij 23 cm. Deze vet ik in en bedek ik op de bodem met bakpapier.

Voor het deeg voor de bodem doe ik alle ingrediënten in een kom. Dit kneed ik tot er een glad deeg ontstaat. Dit deeg druk ik plat op de bodem van de vorm. Dit kan voor 10 minuten in de oven.

DSCN1595.JPG

Terwijl de bodem in de oven staat kun je de crumble gaan maken. Je doet alle ingrediënten in een kom en kneed dit tot een kruimelig deeg. Vervolgens doe je het fruit in een kom met de maïzena. Dit roer je door elkaar. Je kunt nu de bodem weer uit de oven halen.

DSCN1598.JPG

Op de bodem smeer ik 3 eetlepels met jam. Ik heb gekozen voor aardbeien jam. Je kunt zelf bepalen welke jam je gebruikt. Het lekkerste is jam te gebruiken die gemaakt is van fruit die je ook tussen het zomerfruit hebt zitten. Je besmeert de bodem zodat er een dun je laagje op zit.

fotoo.png

Vervolgens verdeel je de vruchten over de bodem en als laatste de crumble. Dit alles zet je nu voor 40 minuten in de oven. Het is klaar wanneer de crumble goudbruin begint te worden. Laat het dan eerst even 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal het dan uit de vorm om het verder af te laten koelen. Lekker om te serveren met een beetje poedersuiker of wat vanille ijs!

DSCN1609.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s