Koekjes

DSCN1854.JPG

Voor Pasen heb ik een paar hele leuke uitsteekvormpjes bij de xenos gekocht met konijntjes en kuikentjes en andere vrolijke paasvormpjes. Voor Pasen ga ik daar leuk gebruik van maken, maar daarvoor moeten wel eerst koekjes gemaakt worden. Daarom laat ik vandaag een basisrecept voor koekjes zien. Deze koekjes zijn wat vlak van smaak en daarom ideaal om te decoreren. Door het decoreren worden de koekjes namelijk een stuk zoeter.

Benodigdheden:

 • 250 gram koude ongezouten boter
 • 500 gram bloem
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 1 ei
 • 1 eetlepel melk
 • 1 theelepel vanille extract
 • snufje zout

DSCN1779.JPG

Het maken van het deeg kan op twee manieren. Ga je het kneden met je handen? Doe dan alle ingredieten in een keer in de kom, roer dit even door met een lepel en kneed daarna verder tot er een mooie bal ontstaat. Wanneer je gebruik maakt van een mixer of keukenmachine met een kneedhaak kun je de volgende stappen aanhouden:

 1. Mix de boter, de suiker, zout en vanille extract tot een glad geheel
 2. Voeg het ei toe en mix dit er goed doorheen
 3. Voeg de bloem toe en laat de machine draaien tot er een bal ontstaat

In beide gevallen kun je de bal verpakt in vershoudfolie even 30 minuten in de koelkast laten afkoelen, dit voorkomt het uitlopen van de koekjes.

DSCN1778.JPG

Verwarm de oven voor op 170 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar. Het deeg kun je uit de koelkast halen. Je gaat hier een mooie plak van rollen. Dit doe je door bloem op je werkvlak en op je bol deeg te leggen en het uit te rollen tot een pak van ongeveer een halve cm. Steek vervolgens de koekjes eruit en leg deze op de bakplaat. Als de bakplaat vol is kunnen de koekjes voor ongeveer 10 minuten in de oven. Als de randjes goudbruin beginnen te kleuren zijn de koekjes klaar. Laat deze dan afkoelen op een taartrooster.

Zijn de koekjes helemaal afgekoeld kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel. Deze koekjes zijn ideaal om te versieren met glazuur, icing of fondant. Daar kun je allerlei leuke dingen mee maken!

DSCN1792.JPG

 

2 gedachtes over “Koekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s