Appelbol

DSCN1773.JPGVandaag weer wat lekkers voor bij de koffie, of natuurlijk de thee. Vroeger kregen wij wel eens op zondag een warme appelbol, lekker gevuld met amandelspijs en rozijnen. wel een beetje onhandig eten z’n groot ding, maar dat was het wel waard. Helemaal wanneer het wat kouder is kan een warme hap er altijd in. Vandaar dat ik jullie vandaag op deze regenachtige dag laat zien hoe je deze appelbol kan maken.

Benodigdheden voor 4 stuks

  • 4 appels
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 40 gram amandelspijs
  • Handje rozijnen
  • 1 ei
  • Suiker

Voordat je het gaat maken verwarm je de oven voor op 200 graden. Je maakt een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop. Je vult een schaaltje met lauw warm water en legt de rozijnen daarin. Zo kunnen ze wat zachter worden.

DSCN1761.JPG

De vier appels ga je schillen. Je holt het klokhuis uit. Dit kun je met een appelboor doen. Als je het gat groter wilt hebben maak je deze nog wat ruimer met de appelboor.

Het amandelspijs leg je in een diep bord, daar doe je 1/4 tot een half ei bij. Die prak je door elkaar heen. Hier meng je als laatste de rozijnen doorheen. Droog deze wel eerst af voordat je ze erdoor doet, anders brengt het teveel vocht met zich mee. Nu je dit klaar hebt kun je de appelbol in elkaar gaan zetten.

DSCN1764.JPG

Je legt een plakje bladerdeeg op de bakplaat. In het midden van het plakje zet je de appel. Het gat vul je met de amandelspijs en rozijnen. Wanneer je dit opgevuld hebt vouw je het bladerdeeg naar boven en druk je het aan de bovenkant dicht. Daarna draai je hem om. Zo heb je de mooie kant van het bladerdeeg boven zitten. Met het overgebleven ei smeer je de appelbol in en strooi je er suiker overheen.

DSCN1765.JPG

Dit doe je bij alle vier de appelbollen. Ze kunnen nu voor ongeveer 25 minuten in de oven. Ze zijn gaar wanneer de bol mooi goudbruin is geworden. Je kunt ze opeten direct nadat ze uit de oven komen, let er wel op dat het dan natuurlijk erg heet is! Eet smakelijk!

DSCN1771.JPG

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s