Chips

IMG_4740.JPG

Chips, wie lust het nou niet. Het bestaat in allerlei varianten met verschillende smaken. van paprika tot patatje Jopie, van nibb-its tot ham-kaas chips. Chips wordt natuurlijk van aardappels gemaakt, dus hoe leuk om dit zelf te maken. Ik heb verschillende manieren uitgeprobeerd, maar ben toch tot een manier gekomen waardoor het het lekkerst wordt. Zelf vind ik naturel chips het lekkers, vandaag laat ik dan ook zien hoe je zelf deze chips kunt maken!

IMG_4754

Benodigdheden:

  • 7 aardappelen
  • Zout
  • Een kaasschaaf of een speciale schaaf voor het snijden van groente

Je kunt chips maken in een pannetje op het fornuis, in de magnetron of in de oven, maar ik vind dat chips uit de frituurpan het beste werkt. Ik laat je dus zien hoe je chips uit de frituurpan kunt maken.

IMG_4742.JPG

Je schilt en wast alle aardappelen. Deze snij je vervolgens in dunne plakjes. Ik gebruikte er een speciale schaaf voor, maar een kaasschaaf doet ook prima zijn werk. Vervolgens leg je deze plakjes in een schaal met lauwwarm water. In dit water doe je 3 theelepels zout. Je laat de aardappelplakjes hier voor 30 minuten in weken.

IMG_4751.JPG

Na 30 minuten haal je de plakjes uit de schaal en leg je ze te drogen. Dit kan op keukenpapier of op een theedoek. Draai de plakjes halverwege om, zo worden ze aan beide kanten goed droog. Na ongeveer 30 minuten zijn ze droog genoeg. Leg ze dan allemaal op het bord en neem ze mee naar je frituurpan.

Je zorgt dat de frituurpan op de juiste warmte van 180 graden is. Je gaat de chipjes met ongeveer 10 – 15 plakjes tegelijk frituren. Dit is ook afhankelijk van de grote van je frituurpan. Zorg dat alle plakjes genoeg ruimte hebben. De plakjes zijn klaar in ongeveer 2 tot 3 minuten. Je kunt dit zien doordat de chips goudbruin wordt en het frituurvet gestopt is met borrelen. Twijfel je of het gaar is? Proef dan je eerste lading. Is de binnenkant niet knapperig, dan weet je dat de volgende lading langer moet. De chips leg je in een vergiet. Belangrijk dat je het nu niet op een doek legt want dan wordt de chips plat. Op deze wijze frituur je alle plakjes.

IMG_4750.JPG

Ben je klaar met frituren, strooi dan nog een beetje zout over de chips heen en hussel dit door elkaar. De chips is nu klaar om op te eten. Ik heb de chips geserveerd met een dipsausje. Dit is gewoon een zakje kruiden met wat mayonaise. Volg hiervoor de instructies op een zakje dip naar keuze. Zet het schaaltje met de dip in het midden en leg de chips er omheen. Smullen maar!

IMG_4744.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s